Sådan kommer du i gang med at handle med aktier

Hvor handel med aktier og andre former for investering tidligere ikke var noget så mange gjorde, er det i dag alle slags mennesker, der har kastet sig ind på aktiemarkedet. Læs med her, hvis du endnu ikke er kommet med på vognen, her får du gode råd til, hvordan du kommer i gang med at handle.

Der er flere grunde til, at så mange de seneste par år har valgt at prøve kræfter med aktiehandel. Dels handler det om at komme udenom at betale negative renter, men herudover har mange opdaget, at der faktisk er en mulighed for at tjene penge.

Kig med fra sidelinjen og lær

Inden du går i gang med at oprette depot og dernæst handle, kan det være en god idé at bruge et stykke tid på blot at observere, hvordan aktiehandel foregår og prøve at lære noget om markedet og de enkelte selskaber. Du kan for eksempel melde dig ind i forskellige grupper på Facebook, hvor der diskuteres aktier, eller du kan vælge at lytte til det populære radioprogram Millionærklubben. Det er også en mulighed at følge med i de store dagblades finansdækning eller at læse artikler online på f.eks. Euroinvestor.

Vælg en handelsplatform

Når du er klar til at gå i gang, skal du vælge en platform til aktiehandel. Der findes flere platforme, man kan vælge i mellem, og for at finde den, der er rigtig for dig, er der forskellige ting, du må overveje. Dels må du gøre dig klart, hvilke børser, du ønsker at handle på, da ikke alle platforme tilbyder handel på alle børser, og nogle aktier kan være dyrere på nogle platforme end andre. Hvis du derfor for eksempel ved, at du gerne vil investere i mineselskaber som ofte findes på den canadiske eller australske børs, kan du med fordel se på, hvilken platform, der er mest fordelagtigt til disse selskaber. Herudover skal du være klar over, at dit afkast skal indberettes til Skat, og det gør de danske platforme automatisk. Vælger du en dansk platform, skal du altså ikke tænke på selv at rode med at finde ud af, hvad du har tjent, og hvad du har mistet og dernæst sørge for at indberette det.

Spred din risiko, når du vælger aktier

Når du har oprettet dig på en platform kan du overføre penge til dit depot fra din bank, og så er du klar til at købe dine første aktier. Selvom du har forberedt dig og lært om aktiehandel inden du gik i gang, kan det være en god idé at starte med små beløb og at sætte dem i solide danske selskaber fra det danske C25-index. Sådan reducerer du din risiko for at miste penge, og lige præcis risiko er noget, der bør være i fokus for alle investorer. En tommelfingerregel for investering i aktier kan være at allokere 75% af sin portefølje til relativt sikre aktier og de sidste 25% til mere risikoprægede aktier, hvor der både er mulighed for at tjene mange penge men altså også at miste mange.