Google Pagerank er en meget omdiskuteret “karakterskala”, som Google benytter til at give en vurdering af hjemmesider. Alle har en – du kan tjekke din egen her:

www.prchecker.info/check_page_rank.php

Du kan også installere Googles egen toolbar, som bl.a. kan indstilles til at vise alle de besøgte siders pagerank. Da den samtidig giver mulighed for at indstille forskellige søgegenveje i ens browser, anser jeg den for at være et særdeles nyttigt instrument, som jeg nødigt ville undvære. Men man bør samtidig vide, at Google bruger den til at indsamle statistik over ens søgninger. Ikke at de interesserer sig for mig (eller andre) personligt – men de vil gerne kende vore søgemønstre, så de kan udvikle deres koncept yderligere. Hvis man ikke bryder sig om sådan noget, skal man lade være med at installerere deres toolbar.

Hvis man – som jeg – ikke er specielt bekymret for netop dette, så kan man hente Google toolbar her:

http://toolbar.google.com/

Værdien af Pagerank er meget omdiskuteret, og efter sigende har den ingen direkte betydning for, hvorledes man ligger i Googles søgeresultater. Men den har værdi på forskellige andre måder, bl.a. styrken af links. Det betyder, at det er væsentligt mere interessant at have links fra sider med høj page rank end fra lavt rangerende sider. Disse links giver mere “linkjuice” og vil derfor give ens eget websted større betydning. Og det betyder selvfølgelig også, at man selv er en mere interessant partner for andre, hvis man har en høj Pagerank.

Den Pagerank, som du kan se for forskellige hjemmesider, opdateres med ret lange mellemrum – oftest flere måneder. Seneste opdatering var i begyndelsen af april, og jeg har selvfølgelig tjekket mine egne hjemmesider. Det var helt fint! Ingen er faldet i PageRank, og den “baby”, jeg for tiden interesserer mig mest for, nemlig Praha Expert – Prague Apartments, er steget fra 2 til 3. Det lyder ikke af så meget, men 3 er faktisk helt fint for et nyt site – og selve det, at den er steget, gør mig selvfølgelig glad, for så formoder jeg, at jeg er på rette vej 🙂

Pagerank findes i øvrigt på flere niveauer. Der er den, du kan tjekke vha. de nævnte værktøjer, og som offentliggøres med jævne mellemrum. Og så er der den “rigtige”, den der for alvor gælder, og som opdateres meget oftere – men den holder Google som så meget andet tæt ind til kroppen. Vi kan gætte os til meget, men den fulde sandhed får vi aldrig lov til at kende. Frustrerende, men også spændende!

I den seneste tid har jeg ikke brugt tid nok på SEO, hvilket bl.a. også afspejles af fraværet af indlæg her på siden. I den kommende tid skal jeg have lavet nogle flere landing pages til Praha Expert – Apartments in Prague, og jeg skal have gennemgået de eksisterende for muligheder for forbedring. Mine RankTracker rapporter giver mig indsigt i, hvilke sider, der klarer sig godt og hvilke, jeg bør ændre. Det er jo vigtigt, at jeg ikke “spilder” indsatsen med de vigtigste søgetermer med sider, som ikke er optimale.

Og så skal jeg i den kommende tid også have sat mig yderligere ind i det fremragende og gratis værktøj Google Analytics, som er en gratis og næsten uudtømmelig kilde til ndsigt i, hvordan besøg på ens hjemmeside foregår. Det vil jeg skrive mere om senere, for det er det måske allerbedste (gratis) værktøj tilgængeligt for os almindelige SEO-interesserede.